Ljepota je univerzalni jezik

Poznati Hrvati, Bliss studio i Savez Dodir zajedno za popularizaciju znakovnog jezika

marija-skaricic-i-iva-mihalicbliss-volitijelo_840_472

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana gluhih 27. rujna najpoznatiji zagrebački Bliss studio za njegu lica i tijela, u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir te brojni poznati Hrvati predstavljaju kampanju „Ljepota je univerzalan jezik“.

Ambasadori Bliss studija, poznate glumice Marija Škaričić, Iva Mihalić, Ana Maras i Olga Pakalović te glumac Duško Modrinić, odjeveni u kolekciju Studija I-GLE, promoviraju i populariziraju važnost znakovnog jezika u medijima i na društvenim mrežama, komunicirajući univerzalne vrijednosti koje označavaju ono najvažnije za sreću i zadovoljstvo pojedinca u svakodnevnom životu i radu.

ambasadori-bliss-studija_840_472

Bliss i njegovi ambasadori, zajedno sa Savezom Dodir, putem različitih komunikacijskih kanala podižu svijet i senzibiliziraju javnost za specifične potrebe gluhoslijepih osoba te osvještavaju potrebu za širenjem kulture komuniciranja na svim razinama te time i znakovnog jezika, čime se radi na ostvarenju zajedničkog cilja, osvještavanju i senzibiliziranju šire javnosti za ograničenje i specifične potrebe gluhoslijepih osoba. Cilj kampanje je ukazati na činjenicu kako je ljepota, kako ona vanjska, ali prije svega unutarnja, prepoznatljiva na svim jezicima.

blissljepota-je-univerzalan-jezik2_840_472

Stav Jasminke Herceg, vodeće hrvatske stručnjakinje na području kozmetike i vlasnice Bliss studija, jest da gluhoslijepim osobama ne smije biti oduzeta nijedna mogućnost i prilika za kvalitetno uživanje u svakodnevnici:

„Gluhoslijepe osobe i osobe s oštećenjem sluha i vida svakodnevno nailaze na probleme u komunikaciji. Ovom kampanjom želimo ukazati na te probleme i na potrebu poznavanja osnova znakovnog jezika kako bi im olakšali komunikaciju. Snaga, ljubav, ruke, ljepota, lice i hvala, kao i “voli svoje lice”, “voli ljepotu”, “voli zdravlje” i “voli svoje tijelo” poruke su koje želimo poslati. Uz engleski, španjolski i talijanski Bliss progovara i znakovnim jezikom te daje i osobama s oštećenjem vida i sluha mogućnost da uživaju u svim čarima koje Bliss nudi, zahvaljujući osoblju educiranom za znakovni jezik. Kroz kampanju znakovnim se jezikom komunicira ljepota koja je za nas univerzalni jezik.“

U Europi i svijetu gluhosljepoća je prepoznata i priznata kao jedinstveno oštećenje, a gluhoslijepe osobe imaju i ostvaruju razna zakonska prava i povlastice. Nedostatno znanje i razumijevanje gluhosljepoće, u Hrvatskoj još uvijek predstavlja probleme s kojima se suočavaju stručnjaci raznih profila u identifikaciji, dijagnosticiranju i klasifikaciji gluhoslijepih osoba. Također, znakovni jezik je priznat u Hrvatskoj tek ove godine u srpnju.

Via: Fashion.hr 

Foto: Bliss