Zašto je vitamin C ultimativni saveznik lijepe kože?

Zablistaje ove jeseni poput Marije Škaričić

img7091_840_472

Ljeto je i službeno završilo, što nas možda malo i rastužuje, ali naša koža zapravo je odahnula. Naime, dok ste se vi sunčali i odmarali, ona je zapravo radila prekovremeno; i to svaki dan tri mjeseca.

Osunčani , brončani ten kojem svi težimo i koji svi volimo, zapravo je produkt rada naše kože koja zbog obrane od UV zraka masnovno proizvodi pigmentne stanice, odnosno stanice melanina. Količina spomenutih stanica ovisi o našem prirodnom fototipu, pa ukoliko ste svijetlije puti melanin se proizvodi sporije, a ukoliko ste tamnije puti melanin se reproducira vrlo brzim tempom. Upravo zato su svijetliji tipovi skloni opekotinama, pa se puno bolje i redovitije štite od sunca te su uglavnom u prednosti kad su u pitanju štetne posljedice kojem su skloniji tamniji tipovi kod prekomjernog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Ukoliko nemate problem potamniti i ukoliko niste skloni opekotinama vrlo vjerovatno nemate naviku paziti na kožu u svakom trenutku na plaži ili dok šećete gradom. Hiperpigmentacijske mrlje ili pjege spadaju u na sam vrh problematika kože posljednjih desetak godina, što ni ne čudi obzirom da je opasnost od štetnog utjecaja UV zraka sve veća iz godine u godinu. Uzrok njihovog nastanka, osim neadekvatne zaštite prilikom izlaganja suncu može biti i bilo kakav hormonalni disbalans, dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva, kao i mrlje uslijed samostalnog istiskivanja prištića po licu. Iako mogu nastati i na koži tijela, većinom ih susrećemo na licu obzirom da je jedino ono izloženo svim atmosferskim utjecajim kroz cijelu godinu.

img7055_840_472-2

img7136_840_472-3

Spadate li u skupinu ljudi koji imaju ovu problematiku, za vas imam dobru i lošu vijest. Loša vijest je da hiperpigmentacije neće nestati same od sebe i jednom kad ih dobijete jedino što vam preostaje jest da ih što prije počnete tretirati, ukoliko ne želite da one postanu veće i izraženije iz godine u godinu. Dobra vijest je da se hiperpigmentacije izvrsno liječe i da se relativno lako dovode pod kontrolu. Godine tretiranja ovog problema kod svojih klijenata rezultirale su kreiranjem programa koji je namijenjen upravo za ovu vrstu problematike pod nazivom Bliss Clear. Ovaj program sastoji se od dva tretmana koji u određenom omjeru i određenim redoslijedom potiču kožu na obnovu i proizvodnju novih stanica, te izbljeđuju tamne mrlje i ujednačavaju ten.

img7010_840_472-4

Za njega se odlučila i Marija Škaričić kod koje sam hiperpigmetacije smanjila za 80% u dva mjeseca koliko i traje prva kura tretmana. Kroz još jednu kuru tretmana koja ne mora biti intenzivna kao prva, riješiti ćemo i preostalih 20%. Jedan od tretmana koji je zaslužan za ovakav uspjeh i nezaobilazan u procesu ukljanjanja mrlja jest 40% C vitaminski tretman koji je namijenjen borbi protiv slobodnih radilkala i neutralizira štetnost i oštećenja nastala atmosferskim djelovanjima i izlaganjem suncu. Kolika je snaga ovog tretmana govori i sama činjenica da je dr. Murad za ovaj tretman osvojio prestižnu nagradu iz kozmetologije i da je jedan od omiljenih tretmana cijelom Hollywoodu.

img7026_840_472-5

Kako bih vam što zornije ukazala na njegovu djelotvornost, poslužila sam se jabukom, obzirom da je to voćka koja je sklona vidljivoj oksidaciji u vrlo kratkom vremenu. Oksidacijski proces ima veliki utjecaj na sve živuće organizme, a najjače ga vidimo na našoj koži ako naša prehrana nije uravnotežena i ako se puno izlažemo suncu. Osim unosa antioksidansa putem voća, povrća i suplimenata, za našu kožu blagotvorno je raditi i antioksidantne tretmane koji će vratiti našoj koži zdravlje, a samim time i ljepotu.

img7122_840_472-6

Polovinu jabuke premazala sam C vitaminskim koktelom, a drugu polovinu ostavila sam netaknutu. Kroz pola sata jasno je bilo vidljivo kako ovaj tretman djeluje na našu kožu i što se događa našoj koži ukoliko ju ne tretiramo adekvatno. Šteta nastala oksidacijom na netretiranom dijelu jabuke, svakodnevno nastaje i na našoj koži, iako to često ne vidimo jasno. Ove posljedice žene najčešće primjete nakon 35 godine, bez obzira imaju li problem sa hiperpigmentacijskim mrljama ili ne.

Ovaj tretman izvrsno djeluje i kao “blic” tretman ukoliko želite zablistati na nekom događaju, a opći izgled i stanje kože potpuno će se promijeniti uvrstite li ga u redovitu beauty njegu. Kod tretiranja hiperpigmentacija ima značajnu ulogu za njihovo izbjeljivanje i ujednačavanje tena, zadržavajući pritom optimalnu razinu vlage u našoj koži.

Foto: Jure Perišić

Via: Fashion.hr