Kako spriječiti dosadno urastanje dlačica?

Uz savjete Jasminke Herceg, neugledne će točkice nakon depilacije posve nestati.

urastanje-1

Gotovo da i nema odrasle žene koja se barem jednom u životu nije susrela s neugodnim problemom uraslih dlačica. Depilirali ste noge ili bikini zonu, i sada vam te dlačice urastaju pod kožu izgledajući pritom upaljeno? Čestitamo, sretna ste vlasnica uraslih dlačica. Jasminka Herceg, vrsna stručnjakinja i vlasnica kozmetičkog salona Bliss, koja se već godinama bavi ovim i drugim problemima kozmetičke prirode, pomogla nam je odgonetnuti zašto se urasle dlačice zapravo događaju, odnosno kako ih spriječiti.

Kako izgledaju i što su to urasle dlačice?
Ukoliko niste sigurni jeste li ikada imali problem s uraslim dlačicama, najlakše ćete ga prepoznati jednostavnom inspekcijom kože.

“Dva tipa uraslih dlačica lako ćete prepoznati. Ili će se urasla dlačica nazirati ispod razine kože, no do nje ćete moći doći relativno lako, malo jačim pritiskom pincete, no ukoliko su pore kože i folikuli dublji ,napraviti će se miteser koji će u sebi sadržavati i loj i dlačicu”, rekla je Jasminka.

urastanje-2

Jasminka Herceg

Što su to zapravo urasle dlačice?
Sada svi znamo kako izgledaju, no ne poznajemo njihovu etiologiju, a upravo bi nam ta informacija pomogla da ovaj problem riješimo što elegantnije.

“Za urastanje dlačica i upale folikula odgovorna je depilacija. Svakom depilacijom, vadimo dlačicu iz korijena. Ona time oslabljuje i to dovoljno da se puno puta ne može probiti kroz kožu na površinu, pa ostaje „zaglavljena“ ispod razine kože. Ukoliko postoji dovoljno prostora, ona će se okrenuti i rasti dalje. Svaka dlačica na našem tijelu ima 3 faze rasta: anagenu, katagenu i telagenu, odnosno fazu aktivnog rasta, fazu tranzicije, i fazu mirovanja i odumiranja. Po mojem iskustvu, problem urasle dlačice najveći je u fazi aktivnog rasta, te se folikul dlake upaljuje kada dlačica više nema prostora za aktivni rast. Još jedan razlog upalnih procesa kod depilacije su osjetljivi tipovi kože u kombinaciji sa tamnijim i čvršćim dlačicama”, smatra Jasminka.

urastanje-3

Kako spriječiti ovaj neugledni problem?
Nakon što ste na svojoj koži uočili dijelove pogođene ovim problemom, nije loše znati niti što ih eventualno dodatno iritira. Je li moguće da ovaj problem, osim depilacijom, provociramo i drugim čimbenicima – primjerice, nošenjem određene odjeće i znojenjem prilikom sporta ili ljetnih vrućina?

“Najčešće će dlačice urastati na mjestima koja su osjetljiva ili iritirana. Pod iritacijom mislim na uske traperice, najlonke ili ako se radi o bikini zoni, donjem rublju od sintetičkih materijala. Urasle dlačice najčešće nalazimo na potkoljenicama i koljenima, te na bikini zoni. Ljeti su depilacije i iritacije češće uzrokovane velikim vrućinama i znojenjem, i svakako se preporuča nositi laganu, ali širu odjeću. Traperice ostavite u ormaru do jeseni, te ih zamijenite lanenim ili viskoznim hlačama, ili ljetnim haljinama. Za područja sklona urastanju, uvijek preporučujemo depilaciju šećernom pastom, jer su kod njenog korištenja znatno manja urastanja ponajprije zbog smjera čupanja”, savjetujovala je vlasnica beauty studija Bliss.

urastanje-4

Osim nošenjem primjerene odjeće i izbjegavanjem provocirajućih faktora, kod ovog problema pomoći si možemo još jednim kozmetičkim preparatom kojeg ponekad nepravedno zanemarujemo i ne koristimo dovoljno često.

“Piling je ključ i rješenje problema sa uraslim dlačicama. Piling tijela, na potkoljenicama ćete raditi kružnim pokretima od stopala prema gore. Možete koristiti i piling rukavicu koja će dodatno pomoći dlačicama da izbiju na površinu. Sugerira se raditi ga barem dva puta tjedno, a kod debljih koža dozvoljeno je svaki drugi ili treći dan. Obavezno na dobro ovlaženu kožu, sporim kružnim pokretima. Kod osoba koje su podložne folikulitisu, upalnim procesima, sugerira se koristiti specijalizirane gelove kod tuširanja ili dermatološke sprejeve za tijelo na bazi salicilne kiseline. Oni će suzbiti moguće upale i dezinficirati pore. Za ovu vrstu problematike specijalizirala sam se relativno davno kada sam počela i u tretmanima tijela koristiti mješavinu glikolne, mliječne i salicilne kiseline koja se pokazala iznimno učinkovitom. Klijentima koji su patili godinama od ovog nelagodnog problema, u tromjesečnim smo tretmanima problematiku potpuno stavili pod kontrolu, i u većini slučajeva moraju samo koristiti dermatološke gelove za tuširanje. Naravno, kod folikulitisa isto imamo nekoliko stadija, tako da je svakako prije tretiranja obavezna dijagnostika, ali dobro je znati da možemo tretirati bilo koji dio tijela, čak i bikini zonu”, poručila je za kraj Jasminka.

Foto: Pinterest, Jure Perišić

Via: Fashion.hr

Sigurno će vas zanimati i: Kako riješiti problem osjetljive kože prije ljetaKako do glatke i čvrste kožeAromaterapija