Čišćenje lica

Čišćenje lica bitno je jednako kao i pranje zubi, i mora se tretirati kao osnovna higijena kože. Mješovite i problematične kože čistit će se nešto češće i na taj način izbjeći proširene pore i eventualne ožiljke od upalnih procesa, a suhe i osjetljivije kože ovaj će tretman obavljati rjeđe i osigurati si dobar tonus koji je kod ovih koža ugrožen jer su iste sklone lišajevima i ranom opuštanju te preosjeljivosti na atmosferske utjecaje.

Čišćenje lica sastoji se od nekoliko faza tretmana pri čemu se pore otvaraju, omekšavaju i iz njih se, najčešće mehaničkim putem, izvlače zaostale nečistoće. Time se otvara prohodan put sebumu kojeg naša koža prirodno luči i omogućuje se bolja penetracija aktivnih sastojaka iz krema i seruma. Tretman čišćenja lica jedan je od najstarijih tretmana njege kože koji se do danas nije značajno mijenjao. I uistinu ga ne može ništa zamjeniti jer je lučenje sebuma ili loja prirodan proces u našoj koži, a jednom kada se pore napune, moramo ih počistiti želimo li da nam koža bude zdrava i da kreme koje nanosimo koža kvalitetno upije. Osim prirodnog procesa lučenja sebuma, pojačano lučenje istog uzrokuju razni čimbenici, poput slobodnih radikala, znojenja, nezdravih navika i netemeljitog čišćenja kože od make upa. Kako bismo neutralizirali ove negativne faktore, mehaničko čišćenje lica svakako mora biti dio naše beauty rutine.

Unatoč tome što se pore na nekim tipovima kože poput masne relativno brzo napune, prečesto mehaničko čišćenje kože radi više štete nego koristi našem licu.
Iako se čišćenje lica preporučuje gotovo svim kožama i sam proces tretmana se nije mijenjao tijekom godina, evolucija kozmetike i nova saznanja o metaboličkim procesima i njezi kože, obogatila je kozmetičku struku raznim tretmanima koji kožu održavaju čistom znatno duže nego nekada, pa se danas sugerira za većinu koža mehaničko čišćenje jednom u 3 ili 6 mjeseci, dok se nekad ovaj tretman radio čak jednom mjesečno. Kože koje su iz bilo kojeg razloga oštećene ili zahvaćene jakim iritacijama, te kuperozom ili jakom seboreom, nećemo mehanički čistiti kako bismo izbjegli dodatnu iritaciju, već ćemo ravnotežu u koži postići specijaliziranim tretmanima za takve problematike.

Čišćenje lica se preporučuje svim tipovima kože, a sam proces tretmana dijeli se na tri ili četiri segmenta, ovisno o tipu i stanju kože koje tretiramo. Prvi segment je uklanjanje mrtvih stanica kože pilingom i otvaranje pora pomoću vodene pare i ozona koji će nam omogućiti lakšu ekstrakciju mitesera ili miliuma. Slijedi mehaničko čišćenje ili ekstrakcija, koju je po mom dugogodišnjem iskustvu bitno raditi najviše 30 minuta, kako bi se izbjeglo nasilno čišćenje pora. Ukoliko koža nije dugo čišćena, bolje je ponoviti čišćenje za tri tjedna, nego pretjerati i iritirati kožu predugim čišćenjem. Nakon ekstrakcije slijedi tonificiranje i dezinfekcija pora visokom frekvencijom. Treći segment je smirivanje i hranjenje kože maskom za lice, koji opet ovisi o tipu i stanju kože koju smo tretirali. Kao četvrti segment, osobno volim sugerirati i masažu lica,vrata i dekoltea kako bi se dodatno potakli metabolički procesi kože i kako bi koža još bolje apsorbirala hranjive sastojke iz maske i kreme koju nanosimo po završetku tretmana. Masažu nećemo raditi na koži zahvaćenoj aknama kao i kod izuzetno osjetljivih koža.
fit-me-foundationemily_840_472
Neposredno nakon tretmana valja izbjegavati nanošenje make upa (barem 2 sata), te se sugerira izbjegavati kućne pilinge i proizvode na bazi voćnih kiselina barem tjedan dana. Dobra dnevna i noćna njega bit će odličan izbor za održavanje čistoće i optimalne hidratacije između dva tretmana. To im je i namjena. Od krema se ne može očekivati da će očistiti pore, ali će kožu održati maksimalno čistom između dva tretmana.

Osim lica, tretman čišćenja ukoliko je potrebno, provodi se i na vratu i dekolteu te na leđima koja su sklona pojačanom lučenju sebuma i upalnim procesima.

U Bliss ponudi nalazise i Bliss Pure paket za tretiranje problematične i zahtjevne kože lica ili leđa, koji se sastoji od 2 tretmana čišćenja lica i 8 tretmana eksfolijacije glikolnom kiselinom. Ovaj program pokazao se iznimno učinkovit u procesu pročišćavanja i obnavljanja kože kao i kod redukcije proširenih pora.

Ugovorite svoj termin odmah